El dèficit de la Generalitat

Publicada: 23/03/2016 20:37h

Tothom coneix el significat de la paraula dèficit, el que no sap tothom és com es genera tot i patir-ne les conseqüències. En el cas de Catalunya, dos són els factors que han provocat la situació actual: el caòtic finançament autonòmic fixat per Madrid i la greu crisi que s’arrossega d’uns anys ençà i que encara dura, digui el que digui el Mariano.

Cd-pQhCWIAA0aGUA instància de Brussel·les, PP i PSOE van fer una esmena a la “intocable Constitució” (article 135) per introduir el principi d’estabilitat financera i limitar el dèficit públic. Un cop el PP instal·lat al govern, es va aprovar la llei d’estabilitat pressupostaria l’any 2012, que va preveure que el dèficit de les autonomies per al 2016 seria de l’1,1%. Passat un temps va reduir-ho al 0,3%. En el cas de la Generalitat, significarà rebaixar la despesa uns 1.600 milions d’Euros. Quant i com afectarà això als ciutadans de Catalunya?

Actualment i d’acord amb les competències traspassades a les CCAA, aquestes suporten una tercera part de la despesa general però… Montoro, el més llest de la classe, es reserva el 88% del dèficit per al govern central i deixa només un 12% a les autonomies. La mesura representa un ofec sense precedents per Catalunya, la qual no pot assumir sense haver de fer més retallades. Pregunto: Què més es pot retallar? És conscient el ciutadà que el govern de l’estat incompleix la seva pròpia llei i el perjudica?

Quantes persones no reben l’ajut per la dependència? Quantes ja han deixat aquest món sense resposta a la seva petició? Per què si la llei obliga a l’estat a satisfer el 50% de l’ajuda, aquest no ho fa? Quantes lleis no compleix l’estat? Els pressupostos generals i  l’Estatut de Catalunya són lleis. Per què no les compleix? L’incompliment perjudica tothom, incloent-hi els contraris a la Independència.

Les retallades ens perjudiquen a tots però, especialment, a les classes més necessitades, la sanitat, l’educació, la dependència, les subvencions, les beques… tot queda afectat per l’incompliment de l’estat que diu no tenir diners suficients. En canvi per l’AVE en té de sobres. Per comprar armament i indemnitzar Florentino Pérez pel Castor també i, a sobre, ens ho farà pagar als consumidors mitjançant el rebut del gas.

Tot això s’hauria de denunciar davant un jutjat de guàrdia, dic jutjat de guàrdia en comptes del Suprem o el Constitucional perquè aquests ja sabem a qui donen sempre la raó. La divisió de poders a l’estat espanyol és, presumptament, més que sospitosa. Només cal veure que, després de tretze sentències en contra de l’estat, ara rectifiquen i el 0.7% per a despeses socials de l’IRPF aniran cap a Madrid. Quantes ONG catalanes no podran atendre a les persones de qui tenen cura? Ha! Me’n descuidava, el PSC està d’acord amb aquest nou espoli. Ho recordaran els votants a l’hora d’anar a les urnes?

COMPARTIR

FER UN COMENTARI