Carta oberta a Félix de Azúa

Publicada: 19/03/2016 14:54h

Senyor, ha estat notícia aquesta setmana per motiu del seu ingrés en la Reial Acadèmia de la Llengua. Aquests últims dies haurà rebut moltes felicitacions per aquest motiu. No és el cas d’aquestes línies ni és la meva intenció felicitar-lo, tot el contrari, vostè no mereix el meu reconeixement. No discutiré els seus mèrits acadèmics que deu tenir-los, però no puc tenir cap consideració envers una persona que menteix, tergiversa i fa acusacions falses.

Que un tal Vargas Llosa el feliciti i agraeixi la seva serenitat, eloqüència i gallardia amb què s’ha enfrontat al nacionalisme català i basc, no és justament una bona presentació venint de qui bé. Que li ha passat a vostè? Ha tingut un greu accident? Un fort cop al cap potser? Alguna cosa li ha degut passar per dir les bestieses que diu i que, de passada li he de dir també, que són impròpies d’un membre de l’Acadèmia.

Diu que va deixar de parlar en català en comprovar que era llengua d’imposició. Que en les escoles s’ensenya a odiar Espanya. Qualifica de talibans als mateixos professors i que per aquesta raó va marxar a viure a Madrid. Sàpiga que per les xarxes socials corre el rumor, infundat o no, que va ser per assumpte de faldilles. Si no és així, convindria que denunciés a qui ha fet córrer la notícia.

No he trobat cap jutge que, adreçant-se a un testimoni i/o encausat, li digués: O parla en català o suspendré el judici. Tampoc cap professional mèdic que es negués a atendre un pacient a urgències dient-li: Si no parla en català, no el vull atendre. Ni tampoc cap mosso d’esquadra que retingués un ciutadà per parlar castellà. El cas contrari ha estat demostrat i denunciat molts cops. Quina és, doncs, la llengua d’imposició? Durant 300 anys, quants cops el català ha estat prohibit, perseguit, sancionat i menyspreat? El que no entenc és que la RAE admeti un personatge a qui se li’n va l’olla, com ara vostè.

Diu que els catalans hem viscut del privilegi. Que la indústria tèxtil, que és el nostre orgull, ho ha estat gràcies a la sang dels espanyols. Que ara som el que som gràcies a Franco (?) Que som xenòfobs fins al moll de l’os… Només li ha faltat dir que existeix una crisi de convivència a Catalunya, és clar que del tema ja se’n cuiden alguns polítics. Si bé aquests ho fan per obtenir vots, vostè, per quina raó ho fa? No sé el nom de la seva malaltia però ja m’està bé que marxés a Madrid, no el guariran, però almenys no contaminarà els catalans de bona fe que residim al nostre país.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI