Una nova escomesa

Publicada: 07/09/2015 17:00h

Notícia recent: “El PP vol que el Tribunal Constitucional pugui sancionar qui no acati les seves sentències”. Un nou entrebanc contra la línia de flotació del procés sobiranista, pensat com un atac frontal contra el president Mas. El PP pretén aparentar una iniciativa parlamentària amb l’objectiu de modificar els principis fonamentals del Tribunal Constitucional Espanyol. Ho fa aprofitant la possibilitat legal que té per fer-ho com a una iniciativa d’urgència –que no sé si cal tanta pressa– i a la vegada la situació de privilegi que li dóna la majoria parlamentària tant al Congrés com al Senat. L’objectiu d’aquesta futura llei és dotar al Tribunal Constitucional –que no té res a veure amb el Sistema Judicial– de la potestat de sancionar persones i institucions que no acatin les seves resolucions.

Aquesta iniciativa pot tenir múltiples lectures però, jo, en remarcaria dues de molt significatives. Per començar, es carrega l’Estat de Dret i les garanties processals. Un tribunal eminentment polític es converteix en una eina punitiva de per se. No li caldran ni defenses ni escolta dels afectats, i tampoc presumpció d’innocència, ja que les resolucions només tenen a veure amb la interpretació  política dels textos o les actuacions dels Governs o dels Parlaments. Es tracta de condemnar “delictes” polítics, es tracta de condemnar interpretacions de textos legislatius i, per tant, només prevaldrà el criteri partidista dels membres d’aquest Tribunal. Molt democràtic, per cert. Molt adequat per un país que es vanagloria de pertànyer a la Unió Europea de ple dret amb capacitat de vetar altres països més lletjos.

La segona cosa que em sembla que val la pena comentar és que la urgència ve determinada per fer possible que sigui vigent dintre aquesta legislatura. D’altra manera, la proposta cauria i hauria de ser el nou Parlament post Rajoy. Com sigui que té tots els números que aquesta iniciativa tiri endavant malgrat tots els grups parlamentaris de l’oposició i fins i tot d’algun membre del mateix Tribunal, la llei pot ser vigent després del 27 de setembre, la qual cosa, i segons el resultat de les eleccions catalanes, es podrà aplicar, o no, a gust del Govern de torn.

Ara ens volen vendre que tot plegat és una iniciativa del senyor Garcia Albiol. Mentida podrida: és el resultat de tot un pla del Govern Rajoy i dels seus amics pensat per atacar Catalunya. Un pla que no s’improvisa, un pla que té diverses fases d’actuació i aquest no és l’últim episodi. Davant d’actituds prepotents i bel·ligerants com aquesta –i altres que poden venir, no ho dubteu– els catalans no ens podem acoquinar.

El PP és probable que perdi la majoria absoluta i el senyor Rajoy passarà a la història, segurament sense pena ni glòria,  però Catalunya es mantindrà ferma si els catalans ho volem, i el 27 de setembre és un bon moment per demostrar-ho.

FER UN COMENTARI