“Avinguda Meridiana” el programa de Ràdio Trinitat Vella dedicat a la Diada

Publicada: 11/09/2015 10:10h

En el programa especial que Ràdio Trinitat Vella dedica a la Diada, “Avinguda Meridiana”, el passat dijous els locutors de l’emissora, Guillem Garcia i Alba Galimany, membres de l’ANC i de les joventuts de l’Assemblea, van entrevistar Ricard Tàpies, representant de l’ANC.

Ricard Tàpies, representant de l’ANC: “La Via Lliure és una festa pacífica i reivindicativa alhora. És la Festa de la Il·lusió i la il·lusió la transmeten les persones”

Preguntat per Guillem Garcia sobre el perquè és important que la gent assisteixi a la Via Lliure de l’Avinguda Meridiana, Ricard Tàpies va destacar que “la Via Lliure està feta per persones i per això cal que hi hagi molta gent. La Via Lliure és una festa pacífica i reivindicativa alhora, és la Festa de la Il·lusió i la il·lusió la transmeten les persones, per això és tan important. Tot el procés sobiranista ha recaigut sempre en la ciutadania que ho ha fet d’una forma pacífica i integradora. A la Via s’hi barreja gent de diverses procedències. Ningú et pregunta d’on ets, quina llengua parles, quines creences tens. Llavors, aquest 11 de setembre, la Meridiana ha de ser l’onada de la il·lusió que ens porti a aconseguir una majoria independentista el 27 de setembre. Per tant hem de ser-hi tots, hem de donar el testimoniatge que volem que Catalunya sigui un nou estat i, a més a més, esperem que aquesta sigui la darrera Diada celebrada d’aquesta manera, per això és necessari que omplim la Meridiana a vessar”.

“Som una plataforma ciutadana i no podem fer campanya per demanar el vot ni per cap partit ni per cap llista, però farem parades informatives, actes com ara conferències, pel·lícules, etc. divulgatives”

El locutor de Ràdio Trinitat Vella, Guillem Garcia, va preguntar pels actes que l’ANC té previst realitzar durant la campanya electoral per al 27-S i Ricard Tàpies explicà que l’ANC no és un partit polític, és una plataforma ciutadana formada per voluntaris: “no podem fer campanya per demanar el vot ni per cap partit ni per cap llista. Farem parades informatives, actes com ara conferències, pel·lícules, etc. Tot això, sense demanar el vot. Qualsevol persona que ho vulgui, pot participar en la preparació d’aquests actes, només s’ha de posar en contacte amb la seu territorial propera al seu domicili o a través de la pàgina web de l’ANC www.assemblea.cat”

“La gent gran té molt arrelat el sentiment de pertinença a algun lloc i això fa que molts cops no vegin la necessitat que Catalunya pugui ser independent”

A la pregunta sobre quin públic és el més difícil de convèncer, amb referència a la gent gran que està preocupada per les pensions, Tàpies va contestar que és veritat que la gent gran costa més de convèncer perquè té molt arrelat el sentiment de pertinença a algun lloc i això fa que molts cops no vegin la necessitat que Catalunya pugui ser independent. Després hi ha un col·lectiu que costa moure una mica, però que a l’hora de la veritat dóna la talla, i és la gent jove, la que quan arriben aquestes dates es mobilitza força.

“Amb les parades informatives intentem anar esvaint les pors provocades pels missatges dels mitjans de comunicació espanyols”

“El que s’intenta és d’esvair pors. Tots els missatges que es van rebent de fora, dels mitjans espanyols, que l’únic que volen és desvirtuar el sentit d’aquest procés. Aleshores aquesta és la por principal, la que nosaltres intentem esvair tant a les parades com als actes que fem”.

Guillem Garcia remarcà la feina que fan les parades informatives perquè a barris com la Trinitat Vella és molt difícil que la gent escolti, per exemple, Catalunya Ràdio o miri BTV o TV3. La gent acostuma a mirar televisions espanyoles que donen la seva versió del procés. Tàpies va admetre que és cert, que aquestes persones acostumen a llegir diaris espanyols que no estan a favor del procés: “L’actitud d’aquests mitjans és d’engany, fins i tot d’insults, i això provoca que es crispi l’ambient i que aquestes persones es mostrin contràries que la independència i la creació del Nou Estat sigui bo per a elles. Desconeixen que totes les persones que viuen i treballen a Catalunya podrem gaudir d’un Estat independent on podrem decidir què volem i com ho volem”

“La república és la millor manera de governar. La més democràtica, oberta i amb la participació de la ciutadania”

La locutora Alba Galimany preguntà al representant de l’ANC el motiu pel qual s’ha decidit que el Nou Estat sigui una república i Tàpies va explicar que “una república és la manera més democràtica de governar. La república permet que la ciutadania disposi d’un poder participatiu real que complementa i controla les institucions representatives. Totes les institucions que governen en una república estan controlades per aquest poder participatiu de la ciutadania. Per això pensem que és la millor manera de governar, la més democràtica, oberta i amb participació de la ciutadania. De totes maneres qui haurà de decidir això serà el poble, i el Parlament de Catalunya quan hi hagi una nova Constitució que digui que som una República independent”

“En funció del resultat d’aquestes eleccions, s’engegarà un procés cap a la independència, perquè Catalunya esdevingui un nou estat independent; l’altra possibilitat seria quedar-nos com una regió espanyola sotmesa a l’Estat Espanyol”

Per acabar, Guillem Garcia demanà a Ricard Tàpies que expliqués el perquè és important que tota Catalunya vagi a votar el 27 de setembre, independentment del color polític i el representant de l’ANC va precisar que “en primer lloc sempre és important que la gent vagi a votar. El sentit de la democràcia és votar i, per tant, és bo que la gent voti. Aquestes, però, són unes eleccions especials, seran unes eleccions plebiscitàries perquè no seran per triar un parlament autonòmic, sinó que el resultat d’aquestes eleccions permetrà engegar un procés cap a la independència perquè Catalunya esdevingui un nou estat independent; o bé, l’altra possibilitat seria quedar-nos com una regió espanyola sotmesa a l’Estat Espanyol”

FER UN COMENTARI