Jordi Pujol. Del relat al silenci

Publicada: 01/07/2015 22:14h

jordi pujol llibreLa periodista del El Vendrell, Roser Pros-Roca, acaba de publicar un assaig sobre la figura i l’activitat sociopolítica del President Jordi Pujol i Soley. Roser Pros-Roca fa un repàs exhaustiu de la trajectòria de qui va ser durant 23 anys seguits President de la Generalitat de Catalunya i ho fa per boca de 20 testimonis de primera mà, ho fa a través de 20 persones que en un moment o l’altre de la seva vida tingueren una relació intensa i continuada amb el President Pujol. Roser Pros-Roca estructura el seu llibre a partir de dues fonts inequívoques i incontrastables: primerament, els escrits d’en Pujol i algunes referències publicades sobre el personatge i les seves activitats durant la seva vida, i en segon lloc, la transcripció de les converses sostingudes per les 20 persones que en un moment o altre coincidiren en consolidar la història del país.

De forma global, el llibre vol respondre a tres qüestions fonamentals per entendre qui és en Jordi Pujol i quina ha estat la seva obra personal i de govern, qüestions que planteja a cada un dels entrevistats. Quina influència han tingut i poden tenir les declaracions de Jordi Pujol del 25 de juliol de l’any passat? Quina era la seva política concretament en l’àmbit en el qual vostè hi va treballar? Com tractarà la història a Jordi Pujol? El treball de Pros-Roca va desenvolupant el pensament i les accions del President de forma metòdica i coherent, però a la vegada es pot dir que és un llibre complex però de fàcil lectura. És un llibre que no et cau de les mans, ans el contrari, es llegeix amb ganes de saber més. Durant tot el relat t’adones de les dificultats que es va trobar per poder reconstruir Catalunya, per anar fent via en paral•lel amb el desenvolupament de l’Estat espanyol i dels resultats sembrats de dificultats que sempre va trobar per resposta. Aquell Pujol, un marrec encara, que des del Tagamanent estant es va convèncer que calia treballar sense defallir per reconstruir Catalunya, fins al Pujol, ja ancià, convertit a l’independentisme, han passat molts dies i molts mal de panxa, han passat molts dies i moltes satisfaccions, molts encerts i alguns errors… Roser Pros-Roca ens en fa un relat que és tot un tractat d’història encarnada. Et fa sentir tant el que van patir com el que va il•lusionar els seus col·laboradors. És un llibre per llegir, per entendre la història de Catalunya recent amb els fets i no fets que el temps i la mateixa història posaran al seu lloc.

Per acabar, cal destacar unes breus paraules del mateix Pujol que reflecteixen el seu estat d’ànim actual, paraules amb què reconeix que cal seguir caminant, rectificant els errors i el que no s’ha fet prou bé, però amb la seguretat que “malgrat les marrades, les seves petjades no seran esborrades per un vent impetuós i hostil”.

3 COMENTARIS

  1. El llibre dona tambe els seus numeros de compte a andorra i suissa per si, pobret, li volguessim fer un donatiu al vaquilla de tagamanent?

  2. Sense el sr. Jodi Pujol a Catalunya estariem i estem com are res agere cambiat. Are be amb onaltre President honrat deben segù que els catalans no pagariem peatjes.

FER UN COMENTARI