Pere Aragonès al programa “Els matins” de TV3: “Volem construir un estat modern que no estigui fet de dalt a baix sinó de baix a dalt”

Publicada: 04/02/2015 20:11h

Ahir, la periodista Lídia Heredia durant l’entrevista que mantingué amb  el diputat per ERC al Parlament de Catalunya, Pere Aragonès, li preguntà sobre diverses qüestions, com ara:

Com valorava ell que, des de fora del Parlament, hi hagi iniciatives que posin damunt la taula propostes de Constitució a Catalunya.
Pere Aragonès digué que ho veia molt bé i que ERC ho valora de manera excel·lent perquè això vol dir que a Catalunya ja hi ha un procés constituent de la República Catalana i que aquesta ja és en mans de la gent, com ha estat sempre el procés d’independència.  El debat, així, no comença al Parlament sinó que comença en la ciutadania i això després s’haurà de recollir en el Parlament.

Volem construir un nou estat que tingui un funcionament diferent al de l’Estat Espanyol que estem patint i que paguem.  Volem un estat modern que no estigui fet de dalt a baix sinó de baix a dalt.

Què en pensa d’un dels punts de la Constitució catalana que ha generat més debat; el que diu que la llengua castellana sigui cooficial a Catalunya?  
Des d’ERC creiem que en una Catalunya independent ningú ha de perdre drets, tothom n’ha de guanyar i el castellà és una realitat que hi ha al nostre país.  Evidentment, la llengua catalana ha de tenir un estatus de llengua d’estat.  El català és la llengua pròpia del país, serà l’únic lloc on tindrà un estatus d’oficialitat, més enllà d’Andorra, és la llengua de l’Estat, la llengua de l’Administració; però el castellà també ha de ser llengua oficial i la gent de Catalunya que tenim diverses llengües hem de poder-les utilitzar totes el màxim possible en aquesta República Catalana.

En referència a la multitudinària manifestació organitzada per  “Podem” a Madrid, Pere Aragonès digué:
És rellevant que una força política pugui treure tanta gent al carrer.  Hem de situar una mica les xifres en el context.  A Catalunya portem més temps defensant la revolució democràtica, que aquí és el procés d’independència, el procés constituent de la República Catalana, nosaltres anem molt més avançats i ja parlem de propostes constitucionals.  Ja portem més temps fent mobilitzacions i, si comparem numèricament, el suport al canvi polític, a un procés constituent a Catalunya és molt més gran que no pas el suport a l’Estat Espanyol.  Tot i això, és saludable que a l’Estat Espanyol hi hagi un procés de regeneració i nosaltres estem convençuts que una República Catalana serà millor aliada d’un Estat Espanyol que no estigui presidit per la dreta nacionalista espanyola, sinó que estigui presidit per forces de canvi.

Ahir, la periodista Lídia Heredia durant l’entrevista que mantingué amb  el diputat per ERC al Parlament de Catalunya, Pere Aragonès, li preguntà sobre diverses qüestions, com ara:

Com valorava ell que, des de fora del Parlament, hi hagi iniciatives que posin damunt la taula propostes de Constitució a Catalunya.
Pere Aragonès digué que ho veia molt bé i que ERC ho valora de manera excel·lent perquè això vol dir que a Catalunya ja hi ha un procés constituent de la República Catalana i que aquesta ja és en mans de la gent, com ha estat sempre el procés d’independència. El debat, així, no comença al Parlament sinó que comença en la ciutadania i això després s’haurà de recollir en el Parlament.

Volem construir un nou estat que tingui un funcionament diferent al de l’Estat Espanyol que estem patint i que paguem. Volem un estat modern que no estigui fet de dalt a baix sinó de baix a dalt.

Què en pensa d’un dels punts de la Constitució catalana que ha generat més debat; el que diu que la llengua castellana sigui cooficial a Catalunya?
Des d’ERC creiem que en una Catalunya independent ningú ha de perdre drets, tothom n’ha de guanyar i el castellà és una realitat que hi ha al nostre país. Evidentment, la llengua catalana ha de tenir un estatus de llengua d’estat. El català és la llengua pròpia del país, serà l’únic lloc on tindrà un estatus d’oficialitat, més enllà d’Andorra, és la llengua de l’Estat, la llengua de l’Administració; però el castellà també ha de ser llengua oficial i la gent de Catalunya que tenim diverses llengües hem de poder-les utilitzar totes el màxim possible en aquesta República Catalana.

En referència a la multitudinària manifestació organitzada per “Podem” a Madrid, Pere Aragonès digué:
És rellevant que una força política pugui treure tanta gent al carrer. Hem de situar una mica les xifres en el context. A Catalunya portem més temps defensant la revolució democràtica, que aquí és el procés d’independència, el procés constituent de la República Catalana, nosaltres anem molt més avançats i ja parlem de propostes constitucionals. Ja portem més temps fent mobilitzacions i, si comparem numèricament, el suport al canvi polític, a un procés constituent a Catalunya és molt més gran que no pas el suport a l’Estat Espanyol. Tot i això, és saludable que a l’Estat Espanyol hi hagi un procés de regeneració i nosaltres estem convençuts que una República Catalana serà millor aliada d’un Estat Espanyol que no estigui presidit per la dreta nacionalista espanyola, sinó que estigui presidit per forces de canvi.

Pere Aragonès missatge Twwiter

Sobre els pressupostos
Aquest dimecres aprovarem uns pressupostos que, llevat de CIU, no hi ha cap altre partit al Parlament que hi doni suport. Nosaltres ens hem arremangat per fer uns pressupostos que eren autonòmics, uns pressupostos de transició nacional.

El caràcter autonòmic dels pressupostos ho determina que la llei d’acompanyament, que no hi havia cap mesura per a la transició nacional, hi hem incorporat tot un conjunt d’esmenes en el que hi haurà el pla director de l’agència tributària de Catalunya, la creació de la Seguretat Social a través de l’agència de prestacions socials, tota l’anàlisi de les infraestructures crítiques que cal preservar la seva seguretat en un procés de transició de sobiranies,… tot això és el converteix una llei d’acompanyament en uns pressupostos que es debaten en una autonomia normal en uns pressupostos que es debaten i es discuteixen en un Parlament que afronta un procés d’independència.

En quin punt es troba el “Full de ruta”?
Nosaltres el que vam acordar i presentar el 14 de gener és el camí d’aquí fins el 27 de setembre, a partir d’aquí hi ha d’haver-hi les eleccions i els partits s’hi han de presentar amb un programa conjunt i aquest programa conjunt no el poden acordar en una taula on només hi hagi el President Mas i Oriol Junqueras; s’ha d’acordar en una taula on hi hagi també la CUP, Iniciativa i tant de bo que també hi pogués ser Unió Democràtica i el socialisme sobiranista; hem d’acordar-ho tot aquest conjunt de forces. Nosaltres el que no podíem fer en cap cas era imposar un full de ruta a partir del 27-S amb forces que no eren en aquesta taula.

He d’acordar un full de ruta el més aviat possible perquè és el que dona seguretat i garanties a la ciutadania de que el vot del 27-S a favor de la independència es materialitzarà.

El que no podia fer ERC en la negociació amb el President Mas era substituir la resta de forces polítiques perquè les volem a l’acord i creiem que és una oportunitat de desbloquejar aquesta situació per a arribar a aquest consens sobre el full de ruta, que no és fins a les eleccions, és a partir de les eleccions que ha de fer el govern. A partir del dia 28, si hi ha una majoria a favor de la independència, s’ha de treballar sense improvisacions, amb la guia del full de ruta amb el que s’hi ha treballat prèviament.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI