Aquest 2015 el rebut de la llum s’encareix gairebé un 4%

Publicada: 03/02/2015 16:32h

Soria atribueix aquesta pujada a causes meteorològiques. “Ha fet menys vent, hi ha hagut menys aigua i per tant s’ha produït menys energia eòlica i menys energia hidroelèctrica i això explica l’encariment del preu del rebut de la llum durant el mes de gener.” El ministre ha  puntualitzat, però, que això no té perquè ser així durant tot l’any 2015.

Tot i les seves paraules, actualment el sistema elèctric es compon d’aproximadament un 30% d’energia nuclear, la qual les condicions meteorològiques no afecten, un 30% més de carbó i cicles combinats, que tampoc tenen res a veure amb que plogui o faci vent, i finalment un 20% d’intercanvis peninsulars i balears. Així que ens queda aproximadament un 20% restant per a les fonts renovables, eòliques i hidràuliques d’entre altres. Però el problema és que durant el mes de gener l’energia eòlica i hidràulica ha superat la seva mitjana, per sobre del 35% (dades consultables a la REE), si això ho sumem a que la velocitat del vent no put superar els 65km/h i que ha de ser com a mínim de 12km/h, i que la mitjana ha estat de més de 20km/h, que el preu sigui més elevat no té res a veure amb les eòliques, i el mateix amb les hidràuliques. El fet que el preu hagi pujat aquest mes és fruit del dèficit tarifari espanyol i de res més.

De moment, segons paraules de Soria, ens haurem d’esperar per saber si els preus poden baixar o bé si tornen a augmentar. Ara com ara, el que ens toca als usuaris és pagar el rebut de la llum a un preu cada cop més elevat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI