“Les coses del BOE i el filòsof de butxaca”, argumentari a favor de la independència

Publicada: 04/01/2015 13:29h

El casal d’ERC Lluís Companys de Sant Andreu (Barcelona) organitzà el passat 15 de desembre la presentació del llibre “Les #cosesdelBOE i el filòsof de butxaca. La mà foradada” de Pere Aragonès , diputat al Parlament per ERC i Andreu Mas, periodista i escriptor.

Arran d’una intervenció d’un diputat del PP al Parlament demanant el tancament de les delegacions catalanes a l’exterior amb l’argument de l’elevada despesa que aquestes suposen (un milió dos-cents mil euros aproximadament), el també diputat per Esquerra Republicana, Pere Aragonès, començà a fer un treball de camp submergint-se dins del B.O.E. per saber en què es gasta el govern espanyol els diners públics.

El hashtag #cosesdelBOE

El que anà trobant en Pere Aragonès era tan escandalosament increïble que fins i tot creà el hashtag a Twitter #lescosesdelBOE per fer-ne difusió dins les xarxes socials i convidant els seus seguidors (que a hores d’ara ja en són uns quants milers) a fer el mateix.

Denúncia i indignació en clau d’humor

Aquestes troballes, que posen damunt la taula que l’Estat Espanyol encara manté un model d’estat vell que està fet per servir el Poder i no a la gent,  i que tal com ens va dir l’Andreu Mas ens poden fer agafar mal de panxa i és per això que els autors van decidir donar-li un toc d’humor i una certa ironia al llibre; per estalviar-nos-el, cosa que és d’agrair.

2Despeses desorbitades del govern espanyol

La major part de les despeses de l’Estat Espanyol són en defensa; per exemple, els més de 200.000€, pagats amb diners públics, per als apartaments de vacances dels soldats de l’exèrcit de terra, a la ciutat residencial de vacances que tenen per a ells “Ciudad Patricia” a Benidorm

Un altre exemple de despesa desorbitada és la de l’ambaixada espanyola a Tòquio: 17.000.000€ per construir-la, 560.000€  per decorar-la (només la residència de l’ambaixador; això no inclou la resta de dependències de l’ambaixada, com serien les oficines i la cancelleria) i uns 200.000€ en antiguitats.  Tot això pagat en fons públics.

Les empreses que viuen del BOE

Andreu Mas explica el cas d’una naviliera que aconsegueix força licitacions per a la construcció de vaixells que costa una morterada de milions i que en dissenya un que contempla, sobre l planell, el pal del vaixell dedicat a comunicacions i quan construeixen aquest vaixell no el posen.  Al cap d’un temps surt la licitació per a posar-lo amb un cost addicional d’entre dos i tres milions d’euros més. I, evidentment, l’empresa que s’emporta aquesta licitació és la mateixa que va construir el vaixell.

Construir el país que volem

La idea de fons del llibre és que ara tenim l’oportunitat de posar al dia el país que tenim i construir un estat nou. Dependrà de moltes coses, dependrà de que aquest procés sigui exitós i dependrà de que la voluntat que mostrin els catalans sigui aquesta i sigui de forma sòlida i que ens en puguem sortir; però l’oportunitat que tenim de muntar coses és molt complicada i quan tens l’oportunitat de fer-les de nou, tens l’oportunitat de fer-les millor.  Tenim l’oportunitat de fer un estat nou i per tant, hem de fer un estat més eficient, més al servei del ciutadà i que no sigui tan hereu de la Cort de l’antic estat, si no que sigui un Estat al servei de la ciutadania i en el fons és , per una banda el país que no volem ser per construir el país que sí que volem.

Arguments a favor de la independència

En contra del es pugui dir des d’alguns sectors, el llibre “Les #cosesdelBOE i el filòsof de butxaca. La mà foradada” ens mostra amb xifres i detalls que ens surt molt més car dependre de l’Estat Espanyol que no pas ser un país independent.

Andreu Mas acabà la intervenció citant  la frase de l’alemany Otto von Bismark: “El que resulta increïble d’Espanya és que amb una classe política tan inepta encara existeixi el país” i que tal com va dir sembla més dita per una persona que defensi l’independentisme que no pas per un alemany del segle XIX.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI