Missatge institucional de Cap d’Any del president Mas

Publicada: 30/12/2014 22:16h

Artur Mas: “Alguna cosa falla quan un estat es querella contra les persones que donen veu i vot a la ciutadania.”

El president de la Generalitat ha recordat, en el seu discurs que acomiadem un any de canvis importants en l’economia, en la Llei de transparència i l’exercici del dret a decidir per part de la ciutadania.

Ha començat explicant que, per primer cop, des que va començar la crisi cada trimestre hi ha hagut creixement econòmic i un descens de l’atur, però que no podem baixar la guàrdia ni un sol mil·límetre perquè les desigualtats socials no s’han reduït. “El govern que presideixo ho té molt clar i seguirà treballant i esforçant-se per lluitar contra les desigualtats, per defensar els serveis públics fonamentals i per ajudar a crear noves oportunitats”

També ha parlat de la Llei de la transparència que permet combatre les irregularitats i les males pràctiques quan n’hi hagi i per controlar la bona gestió dels diners públics, que són els de tots.

Hem arribat més lluny que mai: la unitat suma i és el que tem l’estat.

“Per primer cop en tres segles, els catalans que ho vàrem voler vàrem poder votar a favor del futur polític del país fins i tot de la llibertat política de Catalunya.”

L’èxit del 9 de novembre, segons el President Artur Mas, es va produir gràcies al fet d’anar tots a una: “sense la implicació de la societat civil, dels voluntaris, de diferents partits polítics i del propi govern no hi hauríem arribat”.

La nostra força és la unitat i això és el que tem l’estat central perquè la unitat suma i ens fa més forts i la divisió ens fa més vulnerables.

El president Mas ha dit que està decidit en assumir personalment les decisions que cregui més adequades, tal com ja ho va ver en el procés del 9-N.

Ha explicat que tot aquest procés democràtic que s’ha dut a terme malgrat la prohibició i tot l’engranatge institucional de l’estat en contra, no va aturar als milers de catalans que van anar a votar. “Un exercici de democràcia que en ple segle XXI hauria de ser normalitat enlloc d’excepció; hauria de convidar al diàleg i a la negociació enlloc de querelles judicials. Malament, molt malament quan un estat decideix querellar-se per la via penal contra aquelles i aquells que faciliten la participació i donen la veu i el vot a la ciutadania, vol dir que alguna cosa falla i no pas menor.”

A continuació podeu veure el missatge institucional íntegre i podeu llegir la transcripció (Janet Recasens):

[ot-video type=”youtube” url=”http://youtu.be/S-qIJsYVeSI”]

Discurs de Cap d’Any del president Artur Mas

S’acaba un any, el 2014 i n’encetem un altre, l’any nou que és a punt de començar. Seguint la tradició m’adreço a tots vosaltres per felicitar-vos les festes, per desitjar-vos un molt bon any 2015 i per fer-vos arribar unes breus reflexions sobre el moment, ben decisiu i transcendent que viu el nostre país.

De totes les festes de l’any, aquestes probablement són les més entranyables per passar amb la família i amb els amics. És per aquest motiu que el principal record és pels que no tenen el goig i la sort de poder gaudir en plenitud d’aquests dies, bé per la pèrdua d’algun familiar o d’algun amic proper, o bé perquè la salut o el benestar o la feina són motiu de preocupació enlloc de ser-ho de normalitat com hauria de ser.

Estic segur que recullo el sentiment de milers i milers de compatriotes nostres si expresso tot l’afecte per a aquelles persones que es troben més soles o que estan més necessitades i que són, per tant, persones més vulnerables.
L’any que ara acomiadem ha estat un any de canvis molt importants, per començar canvis en l’economia, per primer cop, des de l’inici de la crisi (ara fa set anys) cada trimestre de l’any hi ha hagut creixement econòmic; per primer cop des d’aleshores, cada mes de l’any l’atur ha baixat en relació al mateix mes de l’any anterior i per primer cop s’ha creat ocupació i feina de manera sostinguda; són tots ells canvis en la bona direcció, canvis que confio poder confirmar i accentuar durant l’any 2015. Tanmateix, les desigualtats socials no s’han reduït, la pobresa o el risc de caure-hi no ha disminuït; i encara que hi ha més feina, no n’hi ha per tothom que vol treballar i mentre això sigui així no podem donar la crisi per superada, l’estem superant, li estem donant la volta amb l’esforç i l’energia de molts; però queda camí per recórrer i per tant no es pot baixar la guàrdia ni un sol mil•límetre.

El govern que presideixo ho té molt clar i seguirà treballant i esforçant-se per lluitar contra les desigualtats, per defensar els serveis públics fonamentals i per ajudar a crear noves oportunitats.

L’altre canvi de calat que s’ha produït en el 2014, l’ha constituït l’aposta decidida per la transparència i les bones pràctiques a l’administració. La llei de la transparència i l’accés a la informació, recentment aprovada al Parlament, el portal de la transparència impulsat pel Govern i altres mesures en aquesta mateixa línia han situat la Generalitat com a capdavantera de la regeneració democràtica que la societat justament, reclama i exigeix. No vull dir amb això que tot es faci bé, però sí que hi ha el ferm compromís de fer les coses millor, de combatre les irregularitats i les males pràctiques quan hi siguin, d’exigir responsabilitats quan algun governant o servidor públic les cometi, d’administrar els recursos públics amb la mateixa cura que si fossin els nostres, precisament perquè són els de tots. No sempre ha estat així, o com a mínim, no ho ha estat prou. Ara, però, hi ha una consciència més extensa i una exigència més gran per eradicar les males pràctiques o les pràctiques dubtoses i per instaurar unes administracions més àgils, més properes a les persones i més transparents.

L’altre gran canvi del 2014 és que per primer cop en tres segles, els catalans que ho vàrem voler vàrem poder votar a favor del futur polític del país fins i tot de la llibertat política de Catalunya, molts ho vàrem fer, tants com gairebé dos milions tres-centes cinquanta mil persones. Mai havíem arribat tan lluny, mai, malgrat la prohibició i tota la maquinària institucional de l’estat en contra, molts milers de catalans van fer un exercici d’autoafirmació, de respecte, de democràcia i de lliure opinió en llibertat. Un exercici de democràcia que en ple segle XXI hauria de ser normalitat enlloc d’excepció; hauria de convidar al diàleg i a la negociació enlloc de querelles judicials. Malament, molt malament quan un estat decideix querellar-se per la via penal contra aquelles i aquells que faciliten la participació i donen la veu i el vot a la ciutadania, vol dir que alguna cosa falla i no pas menor.
El 9 de novembre ha estat també una mostra que la unitat ens dona força com a país, sense la implicació de la societat civil, dels voluntaris, de diferents partits polítics i del propi govern no hi hauríem arribat. N’hauríem de prendre molt bona nota. La unitat suma, ens fa més forts i ens permet avançar de manera molt més sòlida. La unitat permet fer entendre millor el que volem, com a país i com a societat i ens dona moral de victòria. La unitat per altra banda és el que més tem l’estat, l’estat ens vol dividits, cadascú pel seu compte. Sap que així som més dèbils i per tant, molt més vulnerables, n’hauríem de ser ben conscients, prendre’n molt bona nota i actuar en conseqüència.

En aquestes properes setmanes ens caldrà prendre noves decisions complicades i no exemptes de risc, el camí fins al 9 de novembre estava ple d’obstacles, molts d’externs i alguns malauradament, d’interns. Tots, sense excepció, es varen poder superar, tots. Si aleshores no vaig dubtar en assumir personalment les decisions que creia més adequades, també ho faré en els propers passos que ens pertoca fer com a país. És la meva responsabilitat com a president, no defugir les decisions per difícils que puguin ser; mentre tingui la confiança que m’heu atorgat amb els vostres vots, així ho faré i seran només els vostres vots, insisteixo, només els vostres vots, quan arribi el moment, els que configurin els escenaris de futur que han de seguir guiant les regnes d’aquest país.

Us desitjo el millor per a vosaltres i per a les persones que estimeu en aquest any 2015 que estem a punt, a punt de començar.

Un any que volem que sigui millor en tots els sentits, un any que us convido a viure amb intensitat, amb esperança i amb la confiança que sabrem, entre totes i tots, construir una Catalunya millor.

Visca Catalunya!

COMPARTIR

2 COMENTARIS

  • Hola Josep.
   Jo també penso que és urgent que el President convoqui eleccions el més aviat possible.
   Aquest article és un article informatiu i ja sabem que aquests no sempre coincideixen amb l’opinió de la persona que el redacta, en aquest cas, jo mateixa.
   Moltes gràcies per llegir-nos i per deixar-nos la teva opinió.
   Janet Recasens

FER UN COMENTARI