L’home dels nassos

Publicada: 31/12/2014 10:25h

Des que tinc ús de raó que  cada 31 de desembre, el meu pare em despertava dient: “Vinga! Aixeca’t!  Que avui veuràs l’home dels nassos.”

Confesso que fins que no vaig tenir uns 12 o 13 anys, cada cop que sortia al carrer en un dia com avui, mirava lleugerament espantada, tota la gent que passava a prop meu.  No sé ben bé què buscava, però dins el meu cap ple d’imaginació m’esperava trobar una mena d’home del sac, que per altra banda, tampoc sabia massa bé quin aspecte tenia.

home-nasos ajuntament de BarcelonaEl meu pare reia per sota el nas  mentre em mirava i em deia: “Compte!  Que no has vist que l’home dels nassos t’acaba de passar pel costat?”  I llavors jo, estrenyia més fort que mai la mà del meu pare cercant aquella seguretat que sempre em donava ser al seu costat i, amb uns ulls ben esbatanats buscava aquell personatge amb una barreja de por i de curiositat.

Mai vaig veure l’home dels nassos que m’imaginava, i això que mirava atentament tothom que passava a prop.  El meu pare em deia amb aquell somriure entremaliat que tenia quan em prenia el pèl (que era força sovint) que em fixés bé perquè el dia 31 de desembre sortia al carrer l’home que tenia tants nassos com dies tenia l’any.  En la meva innocència pensava que aquest deuria tenir una cara enorme perquè li cabessin tants nassos.

Vaig respirar tranquil·la i vaig riure’m de la meva innocència el dia que el meu pare em digué que l’home dels nassos també era ell, ja que aquesta figura de l’imaginari col·lectiu, tenia tants nassos com dies li quedaven a l’any, o sigui, UN.

Actualment hi ha diverses poblacions on celebren l’home dels nassos que, ara sí, et pots trobar passejant pels carrers de viles i ciutats en forma de cap gros.

Dedicat al meu estimat pare, Lluís Recasens (1925-2007).

COMPARTIR

8 COMENTARIS

 1. Quins records més macos germaneta!!!!, jo també recordo un dia quan vaig anar a la botiga i em va preguntar: Has vist l´home dels nassos ? i jo li vaig dir que no i el pare em digué: doncs acabes de creuar-t´el, i jo (innocent), vaig sortir corrents de la botiga per si encara el podia veure. Molts petons i Bon any a tothom!!!!!!

  • Moltes gràcies pel comentari, Xavier. M’agrada saber que l’article t’ha dibuixat un somriure.
   Una abraçada i bon any per a tu també.
   Janet

 2. No en sabia res d’aquest home dels nassos!!! Quantes coses heu d’explicar-me encara sobre vosaltres 🙂

 3. Hola Stel·la,
  Me n’alegro que el meu comentari t’hagi aportat una petita novetat més.
  Una abraçada,
  Janet

FER UN COMENTARI