Les set propostes per a una Constitució Catalana

Publicada: 05/12/2014 14:43h

El jutge Santi Vidal, junt amb nou juristes més, estan treballant en un esborrany dels punts més importants que hauria de tenir la constitució de la futura República de Catalunya. A les seves conferències deixa ben clar que ni ell ni els seus companys estan redactant la nova constitució (com s’ha dit en alguns mitjans) sinó que el què fan és un esborrany que haurà de ser redactat pel nou parlament i sotmès a referèndum per tots els ciutadans. Les set propostes que es fan són les següents:

  1. Proposar que el nou estat sigui una República no presidencialista. Això vol dir un estat semblant a Alemanya, on hi ha un president que representa tota la ciutadania davant la comunitat internacional i hi ha una Primera Ministra.
  2. Proposen que sigui una dona per trencar amb el masclisme dins la política. No és per problemes de paritat, sinó de simbolisme. Països governats per dones (com és el cas dels països nòrdics) són més ètics, més eficients i amb menys corrupció.
  3. Proposaran Referèndums revocatoris. Si un regidor, diputat, batlle… no compleix el programa electoral pel qual els ciutadans el van votar, se’l podrà destituir a través d’un nombre de signatures.
  4. Proposen la supressió d’indults i aforats. Qui comet un delicte haurà de complir la pena que se li imputi.
  5. Aprovació d’una llei electoral catalana on es proposa que sigui amb llistes obertes. Que els ciutadans puguin votar els candidats que prefereixin de les llistes que es presentin. Per exemple, el tercer d’aquesta llista o partit, el catorzè d’aquella altre, etc.
  6. Proposen una limitació de mandats (sigui d’àmbit local o estatal) a un màxim de dues legislatures. Per més bé que ho facin, ja que quan es porta massa temps al poder, és més fàcil caure en petites corrupteles.
  7. Proposaran també que existeixi la separació de poders. Que el poder Judicial sigui autònom i independent del poder executiu i legislatiu. A Espanya tots aquests poders estan sempre en mans dels mateixos. A la futura República Catalana es proposarà que el Poder Judicial sigui escollit pels ciutadans. Per exemple, que el Tribunal Suprem de Garanties Constitucionals estigui integrat per 5 magistrats o magistrades dels quals 1 serà escollit per la ciutadania, 1 escollit pel món jurídic, 1 escollit pels jutges, 1 escollit pels ciutadans a través dels síndic locals (hi ha haurà una oficina de síndics en totes les ciutats de més de deu mil habitants), i el darrer que sigui escollit pel parlament però no a dit, haurà de tenir una majoria qualificada de tres cinquenes parts. També es proposarà que a la nova República de Catalunya estigui prohibida la majoria absoluta, que per més vots que tregui un partit sols podrà tenir 49 dels 100 escons que es proposen.

EULÀLIA FÀBREGAS

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. VAS PER BON CAMÍ, SOBRE TOT EL APARTAT SET, NO HI ESTIC D’ACORD, AMB EL DIUS QUE NINGÚ PODRÀ TENIR MAJORIA ABSOLUTA I TROBO A FALTAR EL MÀXIM D’ANYS DE MANDAT, JO HO FARIA COM ELS EEUU, MÀXIM DOS MANDATS.

FER UN COMENTARI